Apneja i njen utjecaj na vozače

Izvorni tekst : http://www.vjesnik.hr/html/2010/07/02/Clanak.asp?r=unu&c=14

Čak 28 posto profesionalnih vozača boluje od apneje!

Autorica: Biserka Lovrić

Petak, 2. srpnja 2010


 

Oko četiri posto populacije boluje od apneje, čije uzroke ne znaju ni znanstvenici. Apneja je kriva za nekoliko kobnih sekundi sna za volanom i povećava rizik za prometne nezgode čak 7,5 puta, i to samo onih s umjerenim oblikom bolesti

ZAGREB – Nakon nedavne nesreće autobusa koji je s izleta na Plitvicama vozio djecu kući, javio nam se Branimir Marović, predsjednik Udruge Apneja, tvrdeći da je vozač zaspao za volanom od umora izazvanog zastojem disanja u snu – apnejom. Mnogi nisu svjesni da pate od te bolesti, a pitaju se zašto su stalno umorni, spava im se usred dana, zašto se teško koncentriraju… Marović, osnivač Udruge, koji se bori da zdravstvene vlasti pomognu brojnim bolesnicima u nabavi inače skupih pomagala za normalno noćno disanje, podsjeća da odgovarajuće liječenje i pomagala, osim sigurnosti u prometu, donose i desetorostruku uštedu za zdravstvenu blagajnu. Apneja, naime, osim nesreća zbog iznenadnog sna za volanom, može uzrokovati visoki krvni tlak, čije su posljedice moždani i srčani udar – u Hrvatskoj najčešći uzroci umiranja.

»Riječ je o staroj bolesti koju su dugo zanemarivali i stručnjaci«, govori Zoran Đogaš, predsjednik Hrvatskog somnološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, voditelj Laboratorija za kliničku neuroznanost s Laboratorijem za poremećaje spavanja te predstojnik Zavoda za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Splitu.
Glavni simptom je povećana pospanost tijekom dana koja ozbiljno narušava kvalitetu života, učenje i pamćenje, produktivnost na poslu, ali predstavlja i dramatično povećani rizik za prometne nezgode: 7,5 puta veći je u bolesnika koji imaju samo umjereni oblik bolesti, a čak 28 posto profesionalnih vozača autobusa i kamiona ima tu bolest. Studije u SAD-u pokazale su da se tamo svake dvije sekunde dogodi prometna nezgoda jer je netko zaspao za volanom, a svakih 28 sekundi prometna nezgoda s velikim posljedicama.
U Hrvatskoj se ta bolest trenutačno može dijagnosticirati samo u Zagrebu i Splitu, liste čekanja su duge barem nekoliko mjeseci, a bile bi dulje da su javnost, ali i pacijenti i liječnici svjesniji tog problema. HZZO, međutim, ne odobrava pomagalo koje je, prema svim istraživanjima u medicini spavanja, u svijetu terapijski pristup – broj jedan. Košta oko 1000 do 2000 eura, što pacijenti moraju plaćati sami! I dok je u svim zemljama EU-a to u zdravstvenom osiguranju, HZZO već dugo obećava da će pomagalo doći na listu. Pitanje je čemu odugovlačenje s obzirom na to da se time štedi novac, a implikacije nisu samo u zdravstvu nego predstavljaju ozbiljan društveni problem.

Zoran Đogaš: Hitno uvesti obvezno testiranje vozača na apneju!

U Splitu svaki tjedan otkriju po nekoliko teških apnejičara, na što je Đogaš već nekoliko puta upozoravao vlasti i MUP. Potrebna je zakonska regulativa u skladu s EU-ovim smjernicama koje traže da se uvedu obvezni zdravstveni pregled, obvezno testiranje svih profesionalnih vozača na apneju i ‘screening’ svih vozača. »To bi bitno pridonijelo boljoj sigurnosti u prometu, daleko više od ‘slavnih’ 0,0 promila«, smatra Đogaš, kojemu je kao članu Upravnog odbora Europskog društva za apneju, kako kaže, već neugodno objašnjavati zašto sprava nije na listi pomagala HZZO-a.


 Izvorni tekst : http://www.krim.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=37

Apneja i njen utjecaj na vozače

Autor: Tomislav Kencek
Srijeda, 14 Srpanj 2010

Dana 13. srpnja 2010.god. s početkom u 19,30 sati, u suorganizaciji Strukovne udruge kriminalista – podružnica Županije splitsko-dalmatinske i AMAC-FSC Udruge prometnih inženjera Fakulteta prometnih znanosti-Podružnice županije splitsko-dalmatinske, a u organizaciji Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Solina i Hrvatskog somnološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, u prostoru Centra za djecu, mlade i obitelj, u Solinu, Zvonimirova 121, održana je tribina na temu “Poremećaj disanja tijekom spavanja – APNEJA i njen utjecaj na vozače-sudionike u prometu”.

U jednoiposatnoj, vrlo zanimljivoj i konstruktivnoj raspravi, pokazatelje o stanju sigurnosti u prometu na području Županije splitsko-dalmatinske iznio je načelnik Odjela za sigurnost cestonog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske gosp. Jozo Šitum, a znanja i iskustva o poremećaju disanja tijekom spavanja, tzv. APNEJA i kako ona utječe na sigurnost prometa, prezentirao je redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu, Prof.dr.sc. Zoran Đogaš, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog somnološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, voditelj Laboratorija za kliničku neuroznanost s Laboratorijem za poremećaje spavanja KBC-a Split, te predstojnik Zavoda za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Splitu.

Tribini su nazočili i član Upravnog odbora Strukovne udruge kriminalista gosp. Slobodan Marendić, dipl.krim., ujedno i tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Solina, predsjednik podružnice SUK-a za Županiju splitsko-dalmatinsku gosp. Marko Muše, dipl.krim., tajnik podružnice SUK-a za Županiju splitsko-dalmatinsku gosp.Ile Barišić dipl.krim., član Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Solina ispred Strukovne udruge kriminalista, te drugi članovi podružnice.

Uz kriminaliste tribini su nazočili i predstavnici lokalne samouprave, gospodarstva, osiguravajućih društava, HAK-Vozački ispitni centar Split, AMAC-FSC Udruga prometnih inženjera FPZ i poduzetnika, a predstavnici tvrtke “Cemex”, ponukani vlastitim iskustvom (2 kamiona u 2 prometne nezgode s velikom materijalnom štetom u samo 15-ak dana, a bez jasno određenog uzroka prometne nezgode, bolje reći sumnja u APNEJU) su dogovorili i neke konkretne zajedničke aktivnosti pokazujući brigu za svoje uposlenike, posebice one koji svakodnevno sudjeluju u prometu s vozilima i težim od 40 tona.

Održavanjem tribine želja je bila razviti svijest kod građana i institucija o značaju bolesti na sigurnost u prometu, te potaknuti mjerodavne institucije na preventivno – proaktivno djelovanje kako bi se smanjile štetne posljedice. Rano otkrivanje i motivacija za liječenje od iznimnog su značaja za smanjenje štetnih posljedica.

Koliki je značaj ove bolesti, nedovoljno prepoznate opasnosti u prometu, a i općenito u našem društvu, pokazuju, u prezentaciji profesora Đogaša, istaknuti rezultati istraživanja objavljeni na CCN-u prema kojemu se svake 2 sekunde u SAD-u dogodi prometna nezgoda jer je netko zaspao za volanom, a svakih 28 sekundi se dogodi prometna nezgoda s teškim posljedicama (smrt, teška ili laka tjelesna ozljede ili veća materijalna šteta). Također je istaknuto da je studija u Austriji (Graz) pokazala da 28 % profesionalnih vozača (autobusa i kamiona) ima OSA (poremećaj disanja).

Održavanje tribine popraćeno je i od strane medija: TV Dalmacija, Mjesečnik- Solinska kronika, Dnevnik Slobodna Dalmacija, dok se “održavanje” ove tribine nastavilo i idućeg dana na TV Jadran, gostovanjem Prof.dr.sc. Zorana Đogaša i jednog od oragnizarora ove tribine gosp.Ile Barišića, dipl.krim. u emisiji “Jutarnja ćakula”.

Ile Barišić, dipl.krim.

Studeni, 2010.g.

Autor: Nikola Novak