O UDRUZI

ZAŠTO JE OSNOVANA UDRUGA APNEJA?

Udruga je osnovana u proljeće 2009. godine, kada su se bolesnici od sleep apneje susretali s tri glavna problema:

• cijene uređaja CPAP su vrlo visoke,
• u RH zdravstveno osiguranje nije pokrivalo troškove nabave,
• od 2008.g. mogao se dobiti povrat poreza na novčana sredstva utrošena 2007.g. na nabavu CPAP uređaja, ali u 2009.g. to više nije bilo moguće (povrat poreza, međutim, nije pravo, nego privremeno rješenje),
• od 2012.g.

U europskim zemljama nabava i održavanje uređaja CPAP riješeni su na razne načine, s većim pretežnim ili potpunim učešćem osiguranja, a s manjim ili simboličnim ili nikakvim učešćem samih bolesnika.

Najvažniji, ali ne jedini, ciljevi udruge u trenutku osnivanja bili su zajedništvom riješiti navedene probleme.

Budući da uređaj CPAP istovremeno liječi primarnu bolest i prevenira pojave posljedičnih (sekundarnih) bolesti mozga, srca, krvnih žila itd., udruga smatra da će HZZO pokrivanjem troškove nabave i održavanja uređaja CPAP dugoročno uštediti na troškovima lijekova, operacijama i pomagalima za te sekundarne, ali daleko teže bolesti.